Bel ons: 013 - 534 60 23

De Tuin en meer

Overpeinzingen: De Tuin en Meer.....

Februari 2020. De Tuin en meer.
We zijn dit jaar begonnen met een zeer zachte winter en dat komt goed uit.
Ik heb namelijk besloten dit jaar wat meer tijd vrij te maken voor mijn eigen tuin. Ik heb wat nieuwe ideeën op papier gezet en loop met het plan door de tuin. 

Al rond kijkend valt mij op dat de Ginkgo steeds meer toppen maakt en een brede platte kroon krijgt. Maar de toppen groeien niet door. Het lijkt wel of ze tegen een soort plafond aan groeien, een soort harde compacte luchtlaag waar ze niet door heen kunnen groeien. Dit proces is al enkele jaren aan de gang. Iets waar ik me zorgen om maak. Wat me ook zorgen baart: het open scheuren van vele stammen van diverse bomen hier op mijn terrein. De stam van de Magnolia, Linde, Els, Hazelaar, tamme kastanje,  Judasboom enz. Allemaal bomen die ik de laatste 10 jaar heb geplant waarvan de stammen op de westzijde open scheuren.

Wat gebeurt er allemaal? Ik maak me zorgen, zorgen om de natuur. Heeft het te maken met de als maar toenemende stralingen in de lucht of is er iets anders aan de hand? Ik zou het graag willen onderzoeken maar heb onvoldoende kennis en waarschijnlijk ook onvoldoende financiële middelen voor een gedegen onderzoek.

Bomen hebben een opgaande energiestroom richting de kosmos. Als deze energiestroming geblokkeerd of afgeremd wordt en de bomen hierdoor niet zo krachtig meer kunnen groeien, wat gaat dit dan doen met ons milieu? En als dit het gevolg is van 4G, wat gaat er dan gebeuren als 5G wordt uitgerold? Gaan we gewoon afwachten tot er zoveel schade is ontstaan dat we zeggen “ hadden we eerst maar beter onderzoek gedaan”.  Is de macht van het geld en de materialistische welvaart sterker dan ons natuurlijk besef? Is de onvoorwaardelijke liefde en kracht van de natuur, om ons als mens te helpen, dadelijk, of op langere termijn de verliezende partij, of overleeft de aarde de mens en zijn wij de verliezers? Veel, heel veel onbeantwoorde vragen. Ik blijf maar stug doorgaan met het aanplanten van tuinen met vele bomen en een grote diversiteit aan planten. Want wie bomen plant, heeft vertrouwen in de toekomst. Aldus Theo van Amelsfoort, een verontruste hovenier.   
-----------------------------------------------------------------------
Maart 2020. De Tuin en meer.
Na een herfst van 6 maanden was het medio maart dan eindelijk droog en kregen we lente- achtige temperaturen. Na weken lang donkere, gure dagen was ik eerlijk gezegd wel toe aan wat mooier en droger weer. Maar nog geen jaar geleden was het té droog en eind 2018 was het extreem droog en dachten we jaren nodig te hebben om het grondwater weer op peil te krijgen.

Ik woon in het buitengebied van Goirle  en hier stond sinds jaren eindelijk weer water in de sloten. Het riviertje “de nieuwe Ley” trad buiten zijn oever en er stond water op de weilanden en akkers.  Diverse boomkwekers konden ons geen bomen meer leveren omdat de rooimachines wegzakte op de veel te natte kwekerijen. Lastig, maar hierdoor is het grondwaterpeil wel weer redelijk op peil gekomen. Wel zijn de verschillen lokaal erg groot. Volgens  Hydronet  is bij het meetpunt in goirle op 1-3-2020 het waterpeil zelfs boven gemiddeld. Maar het meetpunt bij Diesen staat nog in het rood.

Na het extreem droge jaar 2018 hoopten we dat de schade aan de tuinen in 2019 weer kon herstellen. Maar toen ook het voorjaar van 2019 droog bleef ontstond er nog meer schade. Nu, na bijna twee jaar kunnen we de balans opmaken. Al hoewel de schade per tuin heel wisselend is zie ik toch wel een rode draad. Bladverliezende planten hebben door het afstoten van hun blad de droogte beter kunnen overleven en zijn redelijk hersteld. Daarentegen hebben bladhoudende  planten veel meer schade opgelopen. Vooral coniferen!  Sommige soorten hebben zo weinig naalden of schubben dat je er zo doorheen kijkt. Andere stoten takken af, gaan toppen dood, of zijn helemaal verdroogd en kunnen niet meer herstellen.

Om hieruit nu te concluderen dat we geen coniferen meer moeten gebruiken is wat te voorbarig. Op grote schaal wordt er al vele jaren onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op ons bomen bestand. Op langere termijn zullen bepaalde soorten bomen hier verdwijnen. Maar ook komt er ruimte voor nieuwe soorten. Soorten waarvan ik op school leerde dat ze in ons klimaat niet goed groeiden worden nu succesvol toegepast. Ja ik weet dat dit een periode van bijna 50 jaar is en dat is in een mensen leven al behoorlijk wat, maar op de tijdschaal van de evolutie nauwelijks meetbaar.
Aldus Theo van Amelsfoort, hovenier.   
------------------------------------------
April 2020. De Tuin en meer.
Heeft U ook al last van lentekriebels? Last? Wat een raar gezegde eigenlijk. Ik ervaar het helemaal niet als een last. Het geeft mij juist energie. Ik wil van alles gaan ondernemen. Dingen doen,  grote schoonmaak houden en ruimte scheppen voor nieuwe dingen. Dat is ook wat er in de natuur gebeurd. Allerlei organisme is bezig met het opruimen van de laatste bladresten en de vogels gebruiken de niet verteerde dode takken voor hun nieuwe nesten. Diverse planten krijgen al hun eerste nieuwe bladeren of bloemen.

In een heel natuurlijke omgeving, zoals een bos, gaat dit proces automatisch. Alles en iedereen weet wat ‘hem’ te doen staat. Aan al dat mos in een grasveld stoort niemand zich, het is helemaal geen probleem en bepaalde vogels maken er dankbaar gebruik van om hun nesten mee te bouwen. Nee, dan gaat het er in veel tuinen anders aan toe. Tijdens zo’n zachte winter heeft het mos lekker door kunnen groeien en kans gezien ons gazon te veranderen in een donzige deken van mos met hier en daar een sprietje gras. Geeft u toch de voorkeur aan een gazon met hoofdzakelijk gras als begroeiing, dan zult u aan het werk moeten.

Als ik u mag adviseren dan raad ik u aan het gazon eerst op een normale hoogte, 3-4 cm,  te maaien. Vervolgens gaat u het gazon bemesten met een organische bemesting met een toegevoegde mos bestrijder. Vaak zijn aan deze meststoffen bacteriën toegevoegd die leven van mos en het mos dus letterlijk opeten. Hierdoor wordt het mosbestand terug gedrongen. De bemesting zorgt voor een betere groei van het gras en daardoor zal het gras weer de vrij gekomen ruimte opvullen. Dit proces verloopt dus geleidelijk en heeft vaak voldoende effect. Verticuteren is dan soms niet meer nodig. Ook kan een dergelijke behandeling nog een keer herhaald worden. 

Wilt u het mos sneller verwijderen,  dan is vaak verticuteren de enige oplossing. Ook dan wil ik u adviseren eerst het gazon te maaien en te bemesten. Geef het gras ongeveer 14 dagen de tijd om te groeien waardoor het weer stevig wortelt. Ga dan verticuteren maar vergeet echter niet dat door te verticuteren ook een deel van het gras verdwijnt en een deel van het mos blijft zitten. Indien er veel kale plekken ontstaan zal bijzaaien gewenst zijn. In ons huidige klimaat en afhankelijk van de ligging van het gazon,  lukt het vaak niet om een gazon 100% mos vrij te krijgen. Het gras niet te kort maaien voorkomt voor een deel  nieuwe mos vorming.

Stoort u zich niet aan het mos of heeft u geen gazon dan kunt u uw tijd besteden aan de beplanting. Ondanks het warme voorjaarsweer kunnen vooral kleine planten best nog verplant worden of vaste planten worden gesplitst en herplant. Bescherm de planten tijdens de werkzaamheden dan wel tegen de zon en vaak droge wind, door ze bijvoorbeeld onder een zeiltje in de schaduw te leggen. Na het planten natuurlijk goed water geven.

Heeft u tijdens de wintermaanden het gevallen blad gewoon in de borders laten liggen dan is het nu het moment om de eventuele resten op te ruimen. Vaak is de toplaag nu lekker rul, zo niet dan kun u het beste met een drietand de toplaag wat los maken en wat bemesting door de borders strooien. Al deze werkzaamheden worden later in het jaar beloont met een weelderige groei en bloei van de planten. Ga lekker aan de gang in uw tuin en geniet van het mooie weer en de natuur om u heen. Heeft u behoefte aan advies neem dan gerust contact met me op.
----------------------------------------------------------------
Mei 2020 De Tuin en meer.
In een eerste artikel dit jaar schreef ik dat het grondwaterpeil weer op niveau kwam. Dat was de goden verzoeken! Er volgde een periode van 6 weken droog weer, enkele dagen regen en nu weer een droge periode. Tijdens de dagen met een sterke noordoostenwind zag je het waterpeil van plassen en vijvers enkele centimeters per dag dalen. Hier, in het buiten gebied van Goirle, blies de wind het zand van de pas ingezaaide akkers over de weg.

Veel bomen stagneren in de groei en vooral nieuwe aanplant heeft het erg zwaar. Nu er al vele jaren op een rij lange droge periodes zijn, overwegen veel mensen een beregening aan te leggen. Voor grote tuinen zal dan het boren van een eigen bron nodig zijn. Als de bron kwalitatief goed water biedt kan er verder gewerkt worden aan een goede sproei-installatie. Het plaatsen van een pomp, aanleggen van de leidingen, sproeiers of een druppelsysteem, al dan niet automatisch aangestuurd, is niet goedkoop en moet goed voor bereid worden. Voor de wat kleinere tuinen is beregening op basis van de waterleiding een mogelijkheid. Vaak wordt er dan gekozen voor een druppelslangsysteem. Natuurlijk zijn ook hierbij de mogelijkheden bijna onbegrensd. Alles eenvoudig en bijvoorbeeld handbediend, of volledig automatisch en met een app op je telefoon of tablet.
Let wel op! Water, in de leidingen in de tuin en zeker in bovengrondse druppelslangen, staat vaak lang stil en wordt warm. Hierdoor kan een risico op legionella besmetting ontstaan. Bij de wat grotere of geautomatiseerde installaties is het verplicht een terugslagklap op de buitenleiding te plaatsen. Dit om te voorkomen dat eventueel besmet water het leidingwatersysteem van de woning in kan stromen.

Verder nog wat zaken om goed over na te denken. U gebruikt natuurlijk “relatief” duur drinkwater om de tuin te sproeien. Ook is de waterdruk niet stabiel. Als op warme dagen veel water gebruikt wordt zakt de waterdruk. Hierdoor kan het gebeuren dat bepaalde sproeisystemen niet goed meer werken. Bereidt de werkzaamheden goed voor, laat u goed informeren, zodat u later niet teleurgesteld wordt in de werking van het beregeningssysteem. Gebruik een waterton, vang regenwater op. Graag wens ik u een ouderwetse Hollandse zomer toe. Met mooie zonnige dagen en van tijd tot tijd ook een lekkere malse regenbui.  Theo van Amelsfoort, Hovenier.
-------------------------------------------
Juni 2020 De Tuin en meer.
Heeft u ze ook horen zuchten en kreunen? En zag u hoe diverse bomen en struiken moeizaam in het blad kwamen? Zeker jonge aanplant heeft het erg moeilijk. De grond was zo droog geworden dat het water er gewoon vanaf liep. Veel mensen doen hun best, om met kunstmatig water geven, de planten in leven te houden. Maar kunstmatig beregen is als een KOUDE DOUCHE.

Bronwater heeft vaak maar een temperatuur van 7 graden. Dus op een beetje zomerse dag, gaat op het moment dat de sproeiers aangaan, de temperatuur zo’n 20 graden naar beneden. Probeer dat zelf maar eens, misschien ben ik een “watje”, maar ik ga eerst voorzichtig voelen of het water niet te koud is. Eerst met mijn grote teen, voorzichtig mijn enkel en onderbeen enz. enz. Maar geeft iemand mij een zetje en sta ik in een keer onder een koude douche, dan verkramp ik.

Het grote verschil tussen beregenen en een natuurlijke regenbui is dat voor de regenbui de luchtvochtigheid gelijkmatig toeneemt en na een regenbui weer gelijkmatig afneemt. Ook de temperatuur gaat meestal wat omlaag en na de regenbui weer langzaam omhoog. Planten gaan voordat het gaat regenen hun poriën al openen en bereiden zich al hoopvol voor. Nee, niets kan het winnen van een natuurlijke malse regen bui. Gelukkig is het de laatste dagen wat gaan regenen.

Rond de langste dag, 21 juni, komt vaak de heggenschaar weer uit de kast. Alle hagen en vormen moeten er weer aan geloven. Na het knippen komen er snel weer nieuw scheuten. De hagen en vormen zijn dus maar even kaal. De nieuwe scheuten worden minder lang dan het voorjaarsschot en de meeste hagen zullen dan ook de rest van de zomer mooi van vorm blijven.  Natuurlijk kunt u ook wel iets later de hagen knippen. Stel het echter niet te lang uit. De hagen moeten nog wel de kans krijgen om voldoende nieuwe scheuten te vormen voor het winter word.

Tot slot nog een tip voor de komende zomer maanden. Met uitzondering van een pas aangeplante tuin mag beplanting gerust even wat droogte hebben. Vaak ontwikkelen de planten hierdoor een beter wortelgestel. Als van planten, bijvoorbeeld op het eind van de dag, de bladeren slap hangen maar de volgende morgen weer recht staan hoeft u nog niet meteen te sproeien. Let wel op dat bloeiende planten niet verdrogen. Vaak laat een bloeiende plant eerst zijn bloemknoppen verdrogen en deze zullen zelden weer herstellen. Met als gevolg alleen maar uitgedroogde bloemknoppen en geen fleurig bloempje meer te zien. Ik hoop dat u in de komende maanden van een mooie tuin kunt genieten!  Theo van Amelsfoort. Hovenier. 
-----------------------------------------------------------
Juli 2020 De Tuin en meer.
In het artikel ‘ De Tuin en meer'  in de Uitstraling van juni schreef ik “Nee, niets kan het winnen van een natuurlijke malse regen bui”. Dat was natuurlijk de goden verzoeken! Hoewel de vele regen van de laatste weken voor de natuur echt nodig was, had het misschien zo nu en dan ook wel een beetje minder gemogen.

Maar de natuur is er wel van opgeknapt. Bomen en struiken vormde in een paar weken tijd malse groene scheuten. Let wel op als u in de tuin aan het werk gaat, deze jonge scheuten breken namelijk gemakkelijk af. Ook de meeste gazons zijn weer mooi groen. Met de aanhoudende natte dagen is het wel een uitdaging een goed moment te vinden om het snel groeiende gras te maaien. Op schrale gronden spoelt de voeding snel uit naar de ondergrond, daarom is het vaak verstandig na een periode met veel regen het gazon opnieuw te bemesten.

Nadelen heeft deze groeizame periode natuurlijk ook. Want als onze siergewassen goed groeien, groeien de  “ongewenste” planten ook snel. Inheemse kruiden als Melde, Melkdistel, Canadese fijnstraal, Brandnetel en Kruiskruid  komen in een paar weken vanuit het niets tot wel 2 meter omhoog. Bij het verwijderen van deze onkruiden hoef ik u waarschijnlijk niet te waarschuwen voor de venijnig prikkende brandnetel.

Wel wil ik de Heracleum mantegazzianum “de reuzenberenklauw” onder de aandacht brengen. Dit is geen inheems kruid maar een invasieve exoot die de laatste jaren breed verspreid in het wild voorkomt. De plant staat sinds 2017 op de Europese Unielijst van invasieve exoten. Hij komt steeds vaker voor in slootkanten en bermen langs wandel en fietspaden. Deze plant kan in een paar weken meters hoog worden. Bij aanraking komt het sap van de plant vrij, wat in eerste instantie irritatie op de huid geeft. Enkele uren tot een dag later ontstaan er rode vlekken of zelfs ernstige blaren die op brandwonden lijken. Was de aangedane huid langdurig met lauw water. Probeer blootstelling aan zonlicht te voorkomen. Bij ernstige blaarvorming raadpleeg dan uw huisarts. Ondanks bovenstaande hoop ik dat u toch van de natuur blijft genieten. Theo van Amelsfoort. Hovenier.
--------------------------------------------------------